Menu Luk

Basenji

5
(2)

Information

Her på siden kan du læse om Basenji, og se billeder eller videoer af denne hunderace.

Klassifikation  
FCI

FCI Navn
Basenji.

FCI Nr. 43

Gruppe 5
Spidshunde.

Sektion 6
Racer af oprindelig type.

Andet Info.  
Hjemland Central-Afrika.
Hundetype Spidshund.
Størrelse Lille.
Højde

Hanner
40 - 43 cm.

Tæver
38 - 41 cm.

Vægt

Hanner
9,5 - 12 kg.

Tæver
9 - 11 kg.

Pels Pelsen er kort, glat og tæt.
Farver Sort og hvid. Rød og hvid. Brindlet. Sort og solbrun.
Øjenfarve  Mørkebrune.
Kuld Ca. 4 - 6 hvalpe pr. kuld.
Levealder 12 - 14 År.

Historien om Basenji

Basenji er en indfødt jagthund fra Centralafrika, og den er kendt som en af de ældste hunderacer som man kender til i dag. Deres historie forgiver de gamle egyptere. Faraoerne holdt Basenjis som ledsagere, såvel som for deres jagtfærdigheder. Det fremgår af de mange forskellige kunstformer, som stammer fra den gamle antikke egyptiske tid, som viser Basenji hunde med oprejste øre og krøllede haler.

Den store Cheops pyramide, har malerier af hunde der sidder ved fødderne af deres ejere, og disse malerier minder meget om en Basenji. Denne pyramide blev bygget omkring år 2700 f.kr. Der er også graveringer på vægge og malerier fra gravene som ligner Basenji type agtige hunde, som er helt fra år 3000 f.kr.

Det var først omkring år 1870, at europæiske opdagelsesrejsende begyndte at beskrive Basenjien. Den var fordelt over det meste af Afrika, og den blev brugt til jagt formål af det afrikanske stammefolk. Men i dag findes Basenjien kun i områder som Sudan, Den Demokratiske Republik Congo og Liberia.

Da man første gang begyndte at importere Basenji til England, var det mislykkes, da hundene døde kort efter deres ankomst. Desværre døde disse hunde af hundesyge. Først i 1936 blev det første succesrige par importeret, de fik navnene Bokoto og Bongo, og de var forældrene til det første engelske Basenji hvalpekuld. I 1937 blev de udstillet for første gang på Crufts Dog Show, og disse hunde forårsagede så stor røring, at sikkerhedskræfter måtte bruges til at holde folkemængderne væk, da de bevægede sig forbi Basenji burrerne. I 1943 blev de anerkendt som en racehund i USA, og kort efter af International Purebred Dog Federation. (FCI). Den første Basenji kom til Danmark i 1958, og det første hvalpekuld i Danmark blev født i 1959.


Beskrivelse af en Basenji

En Basenji vejer normalt mellem 9 – 12 kg., og højden er Ca. 38 – 43 cm. Det er et letbygget, aristokratisk udseende hund, med let benstamme som er højstillet i forhold til sin længde. Det er en hund som er i balance, vågen og intelligent.

Hovedet på en Basenji, Der dannes rynker i panden når ørene rejses. Næsen er sort. Øjnene er mørke og mandelformede. Ørene er små og spidse, opretstående og let hætteformede. De er tynde og godt ansat fremme øverst på hovedet. kæberne er stærke med et perfekt regelmæssigt og komplet saksebid. Halsen er stærk og af en go længde, den har go nakkebue og bærer hovedet stolt og højt. Kroppen er harmonisk. Ryggen er kort og vandret. Lænden er kort. Brystkassen er dyb. Benene på en Basenji, forbenene er lige med let knoglebygning, bagbenene er stærke og muskuløse. Fodporterne er små, tæt sluttede og kompakte, med tykke trædepuder, godt hvælvede tæer og korte kløer. Halen er højt ansat, således at de buede baglår når bagud fra haleroden, og får bagparten til at virke lang. Halen er oprullet stramt over rygraden, og ligger tæt mod låret i en enkelt eller dobbelt krølle.

Farven kan være Sort og hvid. Lysebrun og hvid, rød og hvid, eller trefarvet, sort, hvid og lysebrun. Højden er ca. 38 - 43 cm. Højden for hanner er Ca. 40 – 43 cm., og højden for tæver er Ca. 38 – 41 cm. Højden kan variere en smugle fra hund til hund. Vægten ligger normalt mellem 9 - 12 Kg. Vægten for hanner er Ca. 9,5 – 12 kg., og vægten for tæver er Ca. 9 – 11kg. Vægten kan variere en smugle fra hund til hund. Pelsen er glat, kort og tætliggende.


Personlighed og Temperament hos Basenji

En Basenji har en tendens til at blive følelsesmæssigt tæt knyttet til et enkelt menneske. Det er en intelligent, kærlig, loyal, klog, hengiven, energisk, opmærksom og nysgerrig hund, som kan være tilbageholdende overfor fremmede, indtil de kender dem lidt bedre. Den gøer ikke, men er ikke stum. Den har sine egne specielle ”lyde” som en blanding af kluklatter og jodlen. En af de bedste ting ved en Basenjis temperament er, hvor meget de elsker deres mennesker. De nyder at være sammen med familien, men de er ikke gode til at være alene hjemme. Den er på alle måder bemærkelsesværdigt renlig. En Basenji kan ikke lide vådt vejr, men elsker at klatre, og kan nemt komme over et kædetråds hegn. En Basenji står ofte på deres bagben, denne adfærd ses ofte, når hunden er nysgerrig efter noget.


Billedet af en voksen Basenji

Billede med teksten, Billedet kommer snart

Specialklub for denne race

spidshundeklubben

Tilbage til Find Hundehvalp

BEDØM DENNE HUND

Kik på stjernerne for at give karakter!

Karakter 5 / 5. Karakter: 2

Vær den første til at bedømme denne hund.